ORGANIC OSHOGATSU

 

A HAPPY NEW YEAR!!

ozouni

We call the New Year’s season Oshogatsu in Japanese. We eat special dishes called Osechi and read greeting cards and enjoy Japanese KARUTA game with family and acquaintances.

I have been cooking original OSECHI with all super organic ingredients since the year 2012. How do you celebrate the New Year? I hope you all will have a fabulous 2017.

15841056_1321734714513945_547364788_n

2013%e3%81%8a%e7%af%801

OSECHI/御節

Osechi ryori is specially prepared for New Year’s celebration food, beautifully arranged in lacquer boxes called Jubako. Many of the delicacies inside are named in hopes for the families health and prosperity. Each dish has a special meaning such as health, longevity, fertility and luck.The main dishes are colorful vegetables, fish, black beans meat and so on. Tableware for the new years is really important to wish for the new good luck year. People say that we enjoy our food twice, first by looking at it, and second by eating it.

一の重(First box)
1。ぼたんエビの艶煮―長寿
Sake Steamed ShrimpーLongevity
2。栗きんとん―金運
Sweet Potato and ChestnutーFortune
3。千枚漬け―福重ね
Pickles- Thousands lucks
4。なます―平和
Picklesーpeace
 
二の重(Second box)
5。タケノコ―開運
BambooshootーFortune-telling
6。煮しめ―家内安全
Simmered Vegetables-Home Safety
7。こんにゃく―縁結び
Konjak-Marriage
8。黒豆―無病息災
sweet black beans−No Sickness
9。田作り―五穀豊穣
teriyaki small dried sardines-Huge Harvest
10。蒲鉾―日の出
steamed fish paste-sunrise

謹賀新年!!

昨晩より慌ただしい御節作りを最後の駆け込みダッシュで大晦日をむかえ、今朝はなんとかお雑煮の準備が間に合いました。御節を全てスーパーオーガニックで毎年作るようになり5年を迎えます。次の年に特にお祝いしたいことやお願いしたいことを料理のテーマにいれるのも楽しくなってきました。今年はお正月用の重箱を別宅に置いてきてしまったことに気がつき、簡易箱になってしまったので「食器は料理の着物である」と唱えた北大路魯山人の言葉はすこしお休みのお正月に。

2013%e3%81%8a%e7%af%805

日本には、1年の始まりに、これまでお世話になった方や親しい方にはがきを送り、ご挨拶をする習慣があります。 これを「年賀状」といいました。 近年では年賀状の文化がなくなり、SNSの発達で簡易的なメッセージが圧倒的に増えました。我が家も年賀状は昨年より終わりにしました。お世話になった皆様に、感謝の意味を込めてこのブログを送ります。 旧年はお世話になりました。 そして、本年もよろしくお願いします。

一つフレーズを紹介。


料理は自然を素材にし、人間の一番原始的な本能を充たしながら、

その技術をほとんど芸術にまで高めている


北大路魯山人

FullSizeRender

Writer: Rika_Delicious/ リカ・デリシャス :  Asian Entrepreneur, SuperOrganic HD CEO. Mother of 3 kids. instagram: rika_delicious, RIKA_DEICIOUS BLOG

In a theme of FOOD FOR FUTURE by SuperOrganic, Rika_Delicious brings a revolution to Traditional Japanese food custom with a commitment for Ethically & Organically promised resource.  世界の食のトレンド:FOOD FOR FUTUREをテーマに、クリエイティブな日本食文化の提案をグローバル視点で展開。フランス・アメリカ等海外在住20年と建築デザイン業界での15年間のバックグラウンドを生かした独特の世界観をフード業界で邁進しています。

BENTO NIPPON®   ETHICAL BEAUTY®  yasainingen®

powered by

SUPERORGANIC®

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s